Η υγιεινή διατροφή δεν έχει να κάνει με αυστηρούς περιορισμούς, να παραμείνετε εξωπραγματικά αδύνατοι ή να στερήσετε τον εαυτό σας από τα φαγητά που σας αρέσουν.
Αντιθέτως, έχει να κάνει με το να νιώθετε υπέροχα, να έχετε περισσότερη ενέργεια, να βελτιώσετε την υγεία σας και να τονώσετε τη διάθεσή σας.
Η υγιεινή διατροφή δεν χρειάζεται να είναι υπερβολικά περίπλοκη. Εάν αισθάνεστε συγκλονισμένοι από όλες τις αντικρουόμενες συμβουλές διατροφής και διατροφής εκεί έξω, δεν είστε μόνοι.
Φαίνεται ότι για κάθε ειδικό που σας λέει ότι ένα συγκεκριμένο φαγητό είναι καλό για εσάς, θα βρείτε ένα άλλο που λέει ακριβώς το αντίθετο.
Η αλήθεια είναι ότι ενώ ορισμένες συγκεκριμένες τροφές
ή θρεπτικά συστατικά έχει αποδειχθεί ότι έχουν ευεργετική επίδραση στη διάθεση, το συνολικό διατροφικό σας πρότυπο είναι το πιο σημαντικό. Τα θεμέλια μιας υγιεινής διατροφής
πρέπει να είναι η αντικατάσταση των επεξεργασμένων τροφίμων με αληθινά τρόφιμα όποτε είναι δυνατόν.
Η κατανάλωση φαγητού που είναι όσο το δυνατόν πιο κοντά στον τρόπο που το έφτιαξε η φύση
μπορεί να κάνει τεράστια διαφορά στον τρόπο που σκέφτεστε, φαίνεστε και αισθάνεστε.
Χρησιμοποιώντας αυτές τις απλές συμβουλές, μπορείτε να ξεπεράσετε τη σύγχυση και να μάθετε πώς να δημιουργείτε —και να τηρείτε— μια νόστιμη, ποικίλη και θρεπτική διατροφή
που είναι τόσο καλή για το μυαλό σας όσο και για το σώμα σας.
-
Δεν είναι μόνο τι τρώτε, αλλά και πότε τρώτε
Τρώτε πρωινό και τρώτε μικρότερα γεύματα κατά τη διάρκεια της ημέρας. Ένα υγιεινό πρωινό μπορεί να εκκινήσει το μεταβολισμό σας, ενώ η κατανάλωση μικρών, υγιεινών γευμάτων
διατηρεί την ενέργειά σας όλη την ημέρα.
Αποφύγετε να τρώτε αργά το βράδυ. Προσπαθήστε να φάτε το βραδινό σας νωρίτερα και νηστέψτε για 14-16 ώρες μέχρι το πρωινό το επόμενο πρωί. Μελέτες προτείνουν ότι το να τρώτε μόνο
όταν είστε πιο δραστήριοι και να δίνετε στο πεπτικό σας σύστημα ένα μεγάλο διάλειμμα κάθε μέρα μπορεί να βοηθήσει στη ρύθμιση του βάρους.
-
Πώς να κάνετε τα λαχανικά νόστιμα
Ενώ οι απλές σαλάτες και τα λαχανικά στον ατμό μπορούν γρήγορα να γίνουν ήπια, υπάρχουν πολλοί τρόποι για να προσθέσετε γεύση στα πιάτα λαχανικών σας.
Προσθήκη χρωμάρων στο γεύμα. Όχι μόνο τα λαχανικά με πιο φωτεινά, βαθύτερα χρώματα περιέχουν υψηλότερες συγκεντρώσεις βιταμινών, μετάλλων και αντιοξειδωτικών, αλλά μπορούν να διαφοροποιήσουν τη γεύση
και να κάνουν τα γεύματα πιο ελκυστικά οπτικά. Προσθέστε χρώμα χρησιμοποιώντας φρέσκες ή λιαστές ντομάτες, γλασαρισμένα καρότα ή παντζάρια, ψητό κόκκινο λάχανο, κίτρινο σκουός ή γλυκές, πολύχρωμες πιπεριές.
Ζωντανέψτε τα χόρτα της σαλάτας. Το λάχανο, η ρόκα, το σπανάκι, τα χόρτα μουστάρδας, το μπρόκολο, το λάχανο είναι όλα γεμάτα με θρεπτικά συστατικά.
Για να προσθέσετε γεύση στα χόρτα της σαλάτας σας, δοκιμάστε να περιχύσετε με ελαιόλαδο, προσθέστε ένα πικάντικο dressing ή πασπαλίστε με φέτες αμύγδαλου, ρεβίθια, λίγο μπέικον,
παρμεζάνα ή κατσικίσιο τυρί.
Τα φυσικά γλυκά λαχανικά -όπως τα καρότα, τα παντζάρια, οι γλυκοπατάτες, τα κρεμμύδια, οι πιπεριές και το σκουός- προσθέτουν γλυκύτητα στα γεύματά σας και μειώνουν τη λαχτάρα σας για πρόσθετη ζάχαρη.
Προσθέστε τα σε σούπες, μαγειρευτά ή σάλτσες ζυμαρικών για μία γλυκιά essence.
Μαγειρέψτε τα πράσινα φασόλια, το μπρόκολο, τα λαχανάκια Βρυξελλών και τα σπαράγγια με νέους τρόπους. Αντί να βράσετε ή να μαγειρέψετε στον ατμό αυτές τις υγιεινές πλευρές, δοκιμάστε να
τις ψήσετε στη σχάρα, να τις ψήσετε ή να τηγανίσετε με νιφάδες τσίλι, σκόρδο, ασκαλώνια, μανιτάρια ή κρεμμύδι. Ή μαρινάρετε σε λεμόνι ή λάιμ πριν το μαγείρεμα.