Blog

Τα όσπρια στην ζωή μας.

Τα όσπροια στην ζωή μας.

Τι είναι τα όσπρια;
Η οικογένεια των ψυχανθών αποτελείται από φυτά που παράγουν λοβό με σπόρους μέσα. Ο όρος «όσπριο» χρησιμοποιείται για να περιγράψει τους σπόρους αυτών των φυτών.

Αν και χρησιμοποιούνται εναλλακτικά, οι όροι «όσπρια» και «φασόλια» έχουν ξεχωριστές έννοιες. Το όσπριο αναφέρεται σε οποιοδήποτε φυτό από την οικογένεια Fabaceae που περιλαμβάνει τα φύλλα, τους μίσχους και τους λοβούς του. Ο όσπριος είναι ο βρώσιμος σπόρος από ένα όσπριο. Τα όσπρια περιλαμβάνουν φασόλια, φακές και μπιζέλια.
Για παράδειγμα, ένας λοβός μπιζελιού είναι ένα όσπριο, αλλά το μπιζέλι μέσα στο λοβό είναι ο παλμός. Ολόκληρο το φυτό ψυχανθών χρησιμοποιείται συχνά σε γεωργικές εφαρμογές (ως καλλιέργειες κάλυψης ή σε ζωοτροφές ή λιπάσματα), ενώ οι σπόροι ή τα όσπρια είναι αυτά που συνήθως καταλήγουν στα πιάτα του δείπνου μας. Μερικοί άνθρωποι επιλέγουν ακόμη και να τα εξαλείψουν από τη διατροφή τους. Ωστόσο, τα όσπρια είναι βασική τροφή σε πολλούς πολιτισμούς. Τα όσπρια είναι αμφιλεγόμενα σε ορισμένους κύκλους.

Τα όσπρια δίνουν έμφαση στις Διατροφικές Κατευθυντήριες Γραμμές των ΗΠΑ και στο Διατροφικό Πρόγραμμα DASH του Εθνικού Ινστιτούτου Καρδιάς, Πνεύμονα και Αίματος. Ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) των Ηνωμένων Εθνών κήρυξε Διεθνές Έτος Οσπρίων το 2016, εστιάζοντας στη συμβολή των οσπρίων στην παραγωγή τροφίμων και τη διατροφική ποικιλομορφία για να βοηθήσει στην εξάλειψη της πείνας και του υποσιτισμού.

Η παραγωγή θέτει τεράστια ζήτηση στους φυσικούς μας πόρους, καθώς η γεωργία συμβάλλει σημαντικά στην κλιματική αλλαγή, στην αποψίλωση των δασών, στην εξαφάνιση των ειδών και στην εξάντληση και μόλυνση του γλυκού νερού. Ωστόσο, μαζί με τις ποικίλες επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία, τα διαφορετικά τρόφιμα έχουν επίσης διαφορετικές επιπτώσεις στο περιβάλλον. Γενικά, η παραγωγή φυτικών τροφίμων τείνει να έχει χαμηλότερες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και να χρησιμοποιεί λιγότερη γη και νερό από την παραγωγή ζωικών τροφίμων.

Στη μετάβαση προς την υγιεινή διατροφή από βιώσιμα συστήματα διατροφής -ειδικά με τον παγκόσμιο πληθυσμό μας που αναμένεται να φτάσει τα 10 δισεκατομμύρια έως το 2050- τα όσπρια αναμένεται να διαδραματίσουν βασικό ρόλο. Η έκθεση EAT-Lancet του 2019 που περιγράφει μια «πλανητική υγιεινή διατροφή» συνιστά 50 γραμμάρια οσπρίων (περίπου ¼ φλιτζάνι) στην καθημερινή διατροφή.

Τα όσπρια έχουν μια σειρά από χαρακτηριστικά που τα καθιστούν μια σχετικά βιώσιμη καλλιέργεια. Για παράδειγμα, τα όσπρια απελευθερώνουν έως και επτά φορές λιγότερες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου ανά περιοχή σε σύγκριση με άλλες καλλιέργειες και μπορούν να δεσμεύσουν άνθρακα στα εδάφη.
Μπορούν επίσης να παράγουν το δικό τους άζωτο από την ατμόσφαιρα, μειώνοντας έτσι την εφαρμογή αζωτούχων λιπασμάτων. Αυτό αφήνει υπολείμματα πλούσια σε άζωτο στο έδαφος μετά τη συγκομιδή, όφελος για την επόμενη καλλιέργεια που θα φυτευτεί στη θέση της.

Σύμφωνα με τον FAO, τα ανθεκτικά στην ξηρασία είδη οσπρίων μπορεί να είναι ιδιαίτερα ωφέλιμα σε ξηρά περιβάλλοντα όπου η επισιτιστική ασφάλεια αποτελεί συχνά πρόκληση. Μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην ελαχιστοποίηση της σπατάλης τροφίμων, καθώς τα όσπρια μπορούν να στεγνώσουν και να αποθηκευτούν για σχετικά μεγάλα χρονικά διαστήματα χωρίς να χάσουν τη θρεπτική τους αξία. Παρά τη μεγάλη ποικιλία τους, τα όσπρια μοιράζονται πολλά κοινά οφέλη. Είναι σχετικά βιώσιμα και φθηνά, τροφή με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, πλούσια σε πρωτεΐνες και φυτικές ίνες και χορταστικά.

Λόγω της «κρεατώδους» υφής τους, τα όσπρια μπορούν ακόμη και να υποστηρίξουν πρωτεϊνούχες τροφές ζωικής προέλευσης σε μια ποικιλία παρασκευασμάτων. Επιπλέον, η γενικά ουδέτερη γεύση τους τα καθιστά ευέλικτα για να αναμειγνύονται καλά με άλλα συστατικά και να συνδυάζονται εύκολα με μια ποικιλία καρυκευμάτων. Στο ηλεκτρονικό μας κατάστημά θα βρείτε διάφορα όσπρια που θα μπορούσατε να προσθέσετε στην διατροφή σας. Τα Βιολογικά Φασόλια Γίγαντες είναι μια επιλογή για όσους θέλουν να πάρουν τις θρεπτικές αξίες και την πρωτεΐνη ή ακόμα μπορείτε να επιλέξετε Βιολογική Φακή Ψιλή για να την συνοδέψετε σε μια σαλάτα.

Back to list