Blog

Μέλι: ο χρυσός της μέλισσας!

Mexico honey scaled 1

Μέλι: ο χρυσός της μέλισσας!

Το μέλι ήταν η πρώτη και πιο αξιόπιστη πηγή γλυκαντικού για τον άνθρωπο. Η παλαιότερη γραπτή αναφορά στο μέλι χρονολογείται από τους Αιγύπτιους το 5500 π.Χ., και οι αναφορές στο μέλι αφθονούν στην αρχαιότητα. Αλλά οι μέλισσες είναι πολύ παλαιότερες από την ιστορική ιστορία του ανθρώπου, γραπτή ή άλλη.

Ο Homo Sapiens εξελίχθηκε πριν από 50.000 χρόνια. Οι μέλισσες έφτιαχναν μέλι ίσως 40 εκατομμύρια χρόνια πριν από αυτό.Οι μέλισσες ως ομάδα φαίνεται να έχουν το κέντρο προέλευσής τους στη Νοτιοανατολική Ασία. Η Apis mellifera, γνωστή ως δυτική μέλισσα, είναι το πιο συχνά εξημερωμένο είδος.

Οι Έλληνες έβλεπαν το μέλι όχι μόνο ως σημαντική τροφή, αλλά και ως θεραπευτικό φάρμακο. Τα βιβλία ελληνικών συνταγών ήταν γεμάτα γλυκά και κέικ από μέλι. Ακόμα, τα τυριά αναμειγνύονταν με μέλι για να παρασκευαστούν τυροπιτάκια.


shutterstock 1053789119 768x295 1

 

Υπάρχουν περίπου 300 διαφορετικές ποικιλίες μελιού μόνο στις ΗΠΑ, που ονομάζονται γενικά για το φυτό από το οποίο προέρχονται. Μερικά από τα πιο ευρέως διαθέσιμα μέλια της Αμερικής είναι το τριφύλλι, το άνθος πορτοκαλιάς και το φασκόμηλο. Πιο σπάνια, τοπικά μέλια περιλαμβάνουν το φαγόπυρο, το ρείκι, το βατόμουρο, το δυόσμο και το θυμάρι. Η Ελλάδα φημίζεται για το άγριο θυμαρίσιο μέλι, η Γαλλία για το μέλι λεβάντας και ακακίας.

Το μέλι πρέπει να θεωρείται ως καρύκευμα όπως η μουστάρδα: Μπορείτε να αλλάξετε την επιλογή μελιού ανάλογα με το πώς θέλετε να αρωματίσετε το πιάτο σας.

Το λευκό μέλι φασκόμηλου, από τους θάμνους φασκόμηλου της Καλιφόρνια, έχει ημιδιαφανές κίτρινο χρώμα με γεύση σαν τριφύλλι και κομψή λουλουδάτη επίγευση. Το μέλι Saw palmetto, από το saw palmetto tree της Φλόριντα, είναι μεσαίου κεχριμπαριού σε χρώμα και γεμάτο σώμα με εσπεριδοειδή, φυτικά και ξυλώδη χρώματα.

Στο ηλεκτρονικό μας κατάστημα δεν θα μπορούσε να λείπει ένα τέτοιο προϊόν σαν τον μέλι, για αυτό έχουμε το μέλι ανθέων της εταιρείας Mam. Έχει ιδιαίτερα γλυκιά γεύση, μελένιο γήινο άρωμα και ανοιχτό κίτρινο χρώμα. Ταυτόχρονα, θα βρείτε και το Βιολογικό Μέλι Ερείκης που παίρνουμε από τον θάμνο ερείκη.

Ένας μεγάλος όγκος ερευνών έχει αποκαλύψει ότι το μέλι είναι γεμάτο από φυτικές χημικές ουσίες που επηρεάζουν την υγεία των μελισσών. Τα συστατικά του μελιού μπορούν να βοηθήσουν τις μέλισσες να ζήσουν περισσότερο.

Να ενισχύσουν την ανοχή τους σε σκληρές συνθήκες όπως το έντονο κρύο και να ενισχύσουν την ικανότητά τους να καταπολεμούν τις μολύνσεις και να επουλώνουν πληγές. Τα ευρήματα υποδεικνύουν τρόπους για να βοηθηθούν οι μέλισσες, οι οποίες έχουν πληγεί σκληρά τα τελευταία χρόνια από παράσιτα, έκθεση σε φυτοφάρμακα και απώλεια οικοτόπων.

«Είναι απλώς μια τόσο αξιοσημείωτη ουσία και νομίζω ότι οι άνθρωποι ίσως ακόμα δεν την εκτιμούν αρκετά», λέει ο Berenbaum.

Οι μέλισσες έκαναν τη διάσπαση από σφήκες πριν από περίπου 120 εκατομμύρια χρόνια, κατά τη διάρκεια μιας απότομης εξέλιξης και εξάπλωσης των ανθοφόρων φυτών.

Αυτή η ποικιλότητα των λουλουδιών – μαζί με μια αλλαγή στη συμπεριφορά των μελισσών που τρέφονται με γύρη, αντί για έντομα, στις προνύμφες των μελισσών – ώθησε την εξέλιξη των περίπου 20.000 ειδών μελισσών που είναι γνωστά σήμερα.

Καθόλου αδικημένα το μέλι θεωρείται ο χρυσός της μέλισσας.