Τα τελευταία χρόνια γίνεται όλο και περισσότερη αναφορά στα λεγόμενα «βιολογικά προϊόντα». Κάποτε μπορούσε κάποιος να τα προμηθευτεί μόνο σε εξειδικευμένα καταστήματα, τώρα μπορεί να τα αγοράσει και σε μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ.
Βιολογικό, θεωρείται ένα προϊόν σύμφωνα με τον τρόπο που καλλιεργείται από τους αγρότες και την επεξεργασία του. Τα βιολογικά τρόφιμα παράγονται σύμφωνα με συγκεκριμένες, αυστηρές, προδιαγραφές. Ορίζονται από την ευρωπαϊκή νομοθεσία και αφορούν την παραγωγή, την μεταποίηση και την εμπορία τους.
Στο κατάστημα μας θα βρείτε – σε δικιά της κατηγορία – βιολογικά προϊόντα. Μερικά από αυτά είναι όσπρια, όπως τα Βιολογικά Φασόλια Γίγαντες και τη Βιολογική Φάβα Λαθούρι. Καθώς, ταυτόχρονα, βούτυρα και αλείμματα καρπών όπως το Ταχίνι Ολικής.
Η επέκταση ξεκίνησε τη δεκαετία του 1970 καθώς περισσότεροι άνθρωποι άρχισαν να ενδιαφέρονται για τη δική τους υγεία και για το περιβάλλον τους.
Τις δεκαετίες του 1980 και του 1990 η παραγωγή και η κατανάλωση αυξήθηκαν, διατυπώθηκαν επίσημα πρότυπα που ορίζουν τα βιολογικά προϊόντα και εισήχθησαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση ενισχύσεις για τη βιολογική γεωργία.
Τα θρεπτικά συστατικά είναι ένας άλλος παράγοντας που βοηθά στη δημοτικότητα των βιολογικών, παρόλο που υπάρχει συνεχής συζήτηση σχετικά με το εάν έχει υψηλότερο διατροφικό προφίλ από τα συμβατικά τρόφιμα. Άλλοι, πάλι, προσελκύονται από τρόφιμα που καλλιεργούνται χωρίς συνθετικά φυτοφάρμακα.
Λόγω την μη προσθήκης χημικών ουσιών, τα βιολογικά προϊόντα θεωρούνται πιο υγιεινά σε σχέση με τα επεξεργασμένα προϊόντα.
Περισσότερες αποδόσεις των καλλιεργειών σήμαιναν υψηλότερα κέρδη για τον αγρότη και καλύτερη χρήση της γης. Σε περιόδους που καλλιεργούνταν μόνο μία καλλιέργεια ανά εποχή ή έτος, οι αγρότες που χρησιμοποιούσαν λιπάσματα άρχισαν να καλλιεργούν δύο καλλιέργειες την ίδια χρονική περίοδο.
Η καλλιέργεια βιολογικών τροφίμων συνεχίστηκε σε μικρές, κυρίως οικογενειακές, φάρμες ή κήπους κουζίνας όπου οι άνθρωποι καλλιεργούσαν τρόφιμα για τις δικές τους ανάγκες. Τα προϊόντα πωλούνταν στις αγορές των αγροτών. Η μεγάλης κλίμακας βιολογική γεωργία ξεκίνησε από αγρότες και επιστήμονες, ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τη γεωργική εκβιομηχάνιση. Τώρα, τα βιολογικά τρόφιμα είναι ευρέως διαθέσιμα και έχουν γίνει πολύ δημοφιλή, με τις πωλήσεις στα ύψη.