Blog

Η προέλευση και η ιστορία του τσαγιού

Η προέλευση και η ιστορία του τσαγιού

Η προέλευση του τσαγιού στον κόσμο ξεκίνησε στην Κίνα γύρω στο 2750 π.Χ. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, το φυτό τσαγιού βρέθηκε να έχει μια σειρά από φαρμακευτικές ιδιότητες. Ο θρύλος λέει ότι ένας αυτοκράτορας με το όνομα Σεν Νουνγκ καθόταν στη σκιά ενός άγριου τεϊόδεντρου και έβραζε λίγο νερό, όταν ένα αεράκι φύσηξε μερικά φύλλα από το δέντρο στην κατσαρόλα και έδωσε στο νερό μια γεύση που του φάνηκε νόστιμο. Πειραματίστηκε περαιτέρω και διαπίστωσε ότι έχει φαρμακευτικές ιδιότητες, καθώς και μια ευχάριστη γεύση. Προέτρεψε τον κινεζικό λαό να καλλιεργήσει το φυτό προς όφελος ολόκληρου του έθνους. Με τον καιρό, έγινε ο θρυλικός πατέρας του τσαγιού.

Στις πρώτες μέρες της κατανάλωσης τσαγιού, τα φύλλα μάζευαν και έβραζαν σε νερό για να δώσουν ένα μάλλον πικρό ρόφημα. Τα φύλλα χρησιμοποιήθηκαν κυρίως ως φάρμακο και δεύτερον ως ευχάριστο ποτό. Χρειάστηκαν πάνω από 3000 χρόνια για να γίνει το τσάι δημοφιλές ποτό σε όλη την κινεζική αυτοκρατορία. Κατά τη διάρκεια της δυναστείας των Τανγκ (600-900 μ.Χ.), η δημοτικότητα του τσαγιού αναγνωρίστηκε με την επιβολή φόρου. Κατά τη διάρκεια της δυναστείας των Μινγκ (1368-1644), τα φύλλα τσαγιού στον ατμό και αποξηραμένα χαλαρά έγιναν δημοφιλή. Ωστόσο, αυτό το στυλ πράσινου τσαγιού δεν κράτησε ούτε ταξίδεψε καλά εκτός Κίνας. Για να προστατεύσουν τη σοδειά τους, οι Κινέζοι έμποροι άρχισαν να ψήνουν τα φύλλα τους για να μην σαπίσουν. Τα φύλλα που έμειναν στον αέρα για να οξειδωθούν παρήγαγαν μαύρο τσάι (ή κόκκινο, όπως το λένε οι Κινέζοι.) Αυτό το τσάι παρασκευαζόταν κυρίως για εξαγωγή και οι Κινέζοι, ακόμη και σήμερα, συνεχίζουν να πίνουν το εγγενές πράσινο τσάι.

worldtea teatype black tea img1 1460x593 thumbnail.jpg.ulenscale

Οι Ολλανδοί ήταν οι πρώτοι που ήπιαν τσάι στην Ευρώπη, το έστειλαν το 1610, με την εισαγωγή στη Βρετανία γύρω στο 1650. Έφτασε λίγα χρόνια αφότου ο καφές είχε φτάσει στην Αγγλία. Ήταν μέσα από τα καφενεία που το νέο ποτό διαδόθηκε στους ανθρώπους. Το 1657, ο Thomas Garway, ένας Άγγλος ιδιοκτήτης, είχε την ιδέα να προσφέρει τσάι στο κοινό και γρήγορα έγινε το ποτό της επιλογής, ξεπερνώντας κατά πολύ τα κρασιά και τα ποτά. Δυστυχώς για την κυβέρνηση, η Βρετανία άρχισε σύντομα να χάνει όλους τους φόρους που συνοδεύονταν από την πώληση ποτών. Διόρθωσαν γρήγορα την κατάσταση, ωστόσο, επιβάλλοντας φόρο στο τσάι. Ωστόσο, μόνο στις αρχές του επόμενου αιώνα έγινε ένα κοινό ποτό για τα ανώτερα και μεσαία στρώματα. Όταν τα καφενεία έγιναν πολύ δυσφημισμένα για αξιοσέβαστους ανθρώπους, ήταν στους κήπους αναψυχής του Λονδίνου που οι βασιλείς, οι αριστοκράτες και οι απλοί εργαζόμενοι έπαιρναν τσάι.

Η αμερικανική αγορά ειδικού τσαγιού έχει τετραπλασιαστεί κατά τα έτη 1993-2008, και τώρα αξίζει 6,8 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως. Παρόμοια με την τάση του καλύτερου καφέ και των καλύτερων κρασιών, αυτή η τεράστια αύξηση οφείλεται εν μέρει στους καταναλωτές που επιλέγουν να κάνουν εμπόριο. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου άρχισαν να εμφανίζονται επίσης εξειδικευμένα τεϊοποτεία και καταστήματα λιανικής.

Η ιστορία του τσαγιού χρονολογείται σχεδόν 5.000 χρόνια πίσω.

Στο ηλεκτρονικό μας κατάστημα θα βρείτε διάφορα ήδη τσαγιού όπως Τσάι Κανέλα Κεϋλάνης με Γαρίφαλο και Βιολογικό Μείγμα με Ρίγανι, Θυμάρι & Φασκόμηλο-Island Spirits El Greco για μοναδικές γεύσεις που θα μαγέψουν τον ουρανίσκο σας.

Back to list