Blog

Γιατί επιλέγω βιολογικά προϊόντα;

young woman making salad kitchen

Η σχέση μας με τα βιολογικά προϊόντα

Πραγματοποιώντας μια σύντομη αναδρομή στο παρελθόν, εύκολα μπορεί κάποιος να διαπιστώσει ότι οι διατροφικές μας συνήθειες έχουν αλλάξει κατά πολύ. Και σίγουρα όχι προς το καλύτερο…

Όλοι μας έχουμε κατά καιρούς την απορία… τι τρώμε στα αλήθεια;

Παρόλο που ενδόμυχα γνωρίζουμε την απάντηση, μήπως τελικά επιλέγουμε να την αγνοούμε; Το μοναδικό όμως που δεν μπορούμε να αγνοήσουμε, είναι τα τεράστια συγκριτικά οφέλη της κατανάλωσης βιολογικών προϊόντων. Αφορά τα πιστοποιημένα βιολογικά είδη διατροφής και Vegan προϊόντα, υψηλής διατροφικής αξίας. Συμβάλλουν καθοριστικά σε αυτό που στις μέρες μας ονομάζουμε υγιεινή διατροφή και ευεξία.

Υπάρχουν ακόμα και σήμερα επιστήμονες ισχυριζόμενοι ότι τα συμβατικά και τα βιολογικά προϊόντα είναι ίσης διατροφικής αξίας. Παρόλο που η ποιοτική και γευστική υπεροχή των βιολογικών τροφίμων είναι κάτι παραπάνω από εμφανής. Πολλοί από εμάς σκοντάφτουν στο ζήτημα της τιμής, παραγνωρίζοντας τα παγκόσμια οικονομικά συμφέροντα. Για ευνόητους λόγους υπάρχει αντιμαχία την εν λόγω αγορά, η οποία όμως σε πείσμα όλων αυτών συνεχίζει την επέκταση.

Ειδικότερα στη χώρα μας διαθέτουμε μία πλειάδα τοπικών μη επεξεργασμένων προϊόντων διατροφής που κάνουν θραύση στην ελληνική αλλά και στη διεθνή αγορά.

Σε αντίθεση με έναν απλό καλλιεργητή, ο βιοκαλλιεργητής λαμβάνει λιγότερες επιδοτήσεις με τις οποίες πρέπει να καλύψει τα τεράστια έξοδα της καλλιέργειας και της πιστοποίησης. Και αυτό διότι είναι υποχρεωμένος να αντιμετωπίζει κάθε λογής ασθένεια στο έδαφος, στον αέρα ή στο νερό, με βιολογικές μεθόδους. Στοχεύοντας έτσι στην απομάκρυνση τους. Τα βιολογικά προϊόντα λόγω πλήρους απουσίας συντηρητικών ουσιών αναπόφευκτα θα έχει μικρότερη διάρκεια ζωής και εμφάνιση όχι τόσο ντελικάτη. Μήπως όμως η ουσία υπάρχει στη γεύση και όχι στην εμφάνιση;

Είναι πασιφανές πως στηρίζοντας την βιολογική καλλιέργεια θα χρειαστεί να βάλουμε βαθύτερα το χέρι στην τσέπη, θα έχουμε όμως συμβάλλει στη δημιουργία ενός ισορροπημένου οικοσυστήματος, μέσω μίας υγιεινής διατροφής χωρίς χημικά πρόσθετα, καθώς και στην ουσιαστική μείωση της ανεργίας μέσω της αυξημένης ζήτησης εργατικού δυναμικού που απαιτεί η βιολογική καλλιέργεια.

Την πραγματική οικονομία όμως της βιολογικής διατροφής θα την δούμε στην υγεία μας. Η πλήρης απουσία τοξινών θα μας χαρίσει ευεξία και μακροβιότητα καταπολεμώντας ιδανικά τις όποιες ασθένειες. Έτσι βοηθάμε παράλληλα το σώμα μας να διεξάγει τις λειτουργίες του με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Ίσως τελικά, τα βιολογικά προϊόντα να μην είναι και τόσο ακριβά όσο μπορεί να φανεί. Αν το εξετάσουμε λεπτομερέστερα, ενώ στηρίζοντας τον μικρό βιοκαλλιεργητή θα πετύχουμε και καλύτερη ποιότητα στη διατροφή μας και οικονομικότερες τιμές στα καταστήματα βιολογικών προϊόντων και στα delicatessen.

Και μιας και έχει γίνει αναφορά στα παραπάνω καταστήματα ένα νέο ηλεκτρονικό delicatessen ταράζει τα νερά!

Στο The Greek Grocery θα βρείτε παραδοσιακές μαρμελάδες, αποξηραμένα φρούτα, αλείμματα καρπών, σάλτσες, μέλια, ενεργειακές μπάρες και όσπρια, ελαιόλαδα, καθώς και τον περίφημο Κρόκο Κοζάνης, από Έλληνες παραγωγούς που με αγάπη και μεράκι έχουμε επιλεκτικά ξεχωρίσει για όλους εσάς.

Back to list