Δωρεάν μεταφορικά από 29€
0,00 / 0 προϊόντα

Το καλάθι σας

Δεν υπάρχουν προϊόντα στο καλάθι.

Ελαιόλαδο: το υγρό χρυσάφι της Ελληνικής Γης

Ελαιόλαδο Σεπτέμβριος

12 Σεπτεμβρίου 2022

Το ελαιόλαδο αποτελεί τη βάση της Μεσογειακής διατροφής που είναι πρότυπο μίας υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής και βασικός παράγοντας μακροζωίας. Ανέκαθεν αποτελούσε αναπόσπαστο μέρος της ζωής και βασικό συστατικό της ελληνικής διατροφής. Από αρχαοτάτων χρόνων είναι ευρέως διαδεδομένο ως θρεπτική πηγή υγείας για τον ανθρώπινο οργανισμό, λόγω των σπουδαίων ιδιοτήτων του.

Αποτελεί προϊόν υψηλής θερμιδικής αξίας ( περίπου 9 θερμίδες ανά γραμμάριο), ενώ η ιδιαίτερη γεύση του και το κρυστάλλινο χρυσαφένιο χρώμα του είναι αυτά που το κάνουν να ξεχωρίζει από τα υπόλοιπα φυτικά έλαια.

Σε αυτό το σημείο αξίζει να αναφερθούμε στην σπουδαία ιστορία αυτού του προϊόντος, η οποία βεβαίως είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με το ελαιόδεντρο, η ιστορία του οποίου ξεκινάει πριν από 7500 περίπου χρόνια. Τα ελαιόδεντρα μεταφέρθηκαν στην Ελλάδα από Φοίνικες εμπόρους και στη συνέχεια επεκτάθηκαν τάχιστα σε όλες τις χώρες της Μεσογείου λόγω του ιδιαίτερου κλίματος που επικρατεί στην εν λόγω περιοχή. Οι πρώτες συστηματικές καλλιέργειας της αγριελιάς έλαβαν χώρα στη Κρήτη, όπου και εξημερώθηκε σε καλλιεργήσιμο δέντρο και λίαν συντόμως κατέλαβαν εξέχουσα θέση στην διατροφική αλυσίδα αλλά και στην εν γένει οικονομία του τόπου.

Είναι επιστημονικώς διαπιστωμένο ότι οι μεσογειακοί λαοί είμαστε ευλογημένοι και αυτό διότι η διατροφή μας βασίζεται σε μια πλειάδα τροφών υγιεινών και πλούσιων σε θρεπτικά συστατικά, με τη σημαντικότερη από αυτές να είναι το ελαιόλαδο, ιδιαίτερα το έξτρα παρθένο . Πλούσιο σε μονοακόρεστα λιπαρά και πολυφαινόλες, τα οποία καταπολεμούν τις ασθένειες που σχετίζονται με τη γήρανση, όπως καρδιοπάθειες και υψηλή πίεση, το ελαιόλαδο αναδεικνύεται σε αδιαμφισβήτητο πρωταγωνιστή της ελληνικής κουζίνας.

Ένας έξυπνος και συνάμα απλός τρόπος για να μειώσουμε τις πιθανότητες του εγκεφαλικού είναι να προσθέσουμε ωμό ελαιόλαδο στη διατροφή μας. Έρευνες μάλιστα καταδεικνύουν πως η συχνή κατανάλωση ελαιολάδου συμβάλλει στη μείωση της πιθανότητας εμφάνισης εγκεφαλικού κατά 40%. Παράλληλα, εμποδίζει τις θρομβώσεις και συμβάλλει σημαντικά στη μείωση των καρδιαγγειακών παθήσεων, χάρη στα μονοακόρεστα λιπαρά οξέα.

Θεωρείται, και όχι άδικα, το «conditioner» της μεσογειακής φύσης και αποτελεί εγγυημένη θεραπεία για τα αφυδατωμένα και ταλαιπωρημένα μαλλιά, ενώ τα λιπίδια και η βιταμίνη Ε που περιέχει, θρέφουν τα μαλλιά και κάνουν λείο τον φλοιό της τρίχας, ώστε να ξεμπερδεύουν πιο εύκολα και να μη σπάνε. Μέσω της εφαρμογής του στις άκρες, προλαμβάνεται η ψαλίδα, χαρίζοντας στα μαλλιά απαράμιλλη λάμψη και ελαστικότητα.

Είναι ευρέως γνωστό ότι το ελαιόλαδο ανήκει στις τροφές που βοηθούν στην πρόληψη του καρκίνου. Οι αντιοξειδωτικές του ουσίες εμποδίζουν την ανάπτυξη και τον πολλαπλασιασμό των καρκινικών κυττάρων.

Αποτελεί έναν κυρίαρχο παράγοντα της υγείας του καρδιαγγειακού συστήματος , διότι μειώνει την κακή χοληστερίνη που φράζει τις αρτηρίες και αυξάνει την καλή. Μέσω της πλούσιας αντιοξειδωτικής σύνθεσης του ελαιολάδου, αφενός μειώνονται οι φθορές της οξείδωσης, αφετέρου ομαλοποιείται η δράση της ινσουλίνης και καταπολεμάται ο διαβήτης εξαιτίας της μείωσης του επιπέδου σακχάρου στο αίμα.

Είναι προφανές πως τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του ελληνικού ελαιολάδου δεν χωρούν σε μία κόλλα χαρτί, πράγμα που εμείς ως Έλληνες γνωρίζουμε καλύτερα από όλους. Άλλωστε δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο το γεγονός, πως αποτελούμε (με διαφορά μάλιστα) την νούμερο ένα χώρα σε παραγωγή, αλλά και (βεβαίως βεβαίως) σε κατανάλωση παρθένου ελαιολάδου.

Η ποιότητα του ελαιολάδου δεν εξαρτάται αποκλειστικά από τις επικρατούσες κλιματολογικές συνθήκες κατά την καλλιέργεια των ελαιόδεντρων. Βαρύνουσα σημασία για την καλύτερη και υψηλότερη ποιότητά του έχει ο τρόπος συγκομιδής των καρπών, κοινώς το μάζεμα με το χέρι. Για όλους τους παραπάνω λόγους το ελληνικό ελαιόλαδο κατέχει ξεχωριστή θέση στη ζωής μας αλλά και στις διεθνείς αγορές, όπου και είναι κυριολεκτικά περιζήτητο και καταναλώνεται ως «φάρμακο» για πολλές ασθένειες.

Δε θα μπορούσε λοιπόν ένα τέτοιο προϊόν να απουσιάζει από την πολύ προσεκτικά επιλεγμένη λίστα των βιολογικών προϊόντων του The Greek Grocery.

Στο ηλεκτρονικό μας delicatessen, σεβόμενοι απόλυτα και με αίσθημα ευθύνης απέναντιστον Έλληνα παραγωγό, διαθέτουμε εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Ιμέρων καθώς και δύο εξαιρετικά ενδιαφέρουσες πάστες ελιάς είτε με λιαστή ντομάτα και porcini ή με μπαχαρικά, που είμαστε πεπεισμένοι πως θα ενθουσιάσουν τον καθένα από εσάς!!

Προϊόν Όνομα προϊόντος
Δεν έχουν προστεθεί προϊόντα στη λίστα επιθυμιών