Blog

Το αλάτι είναι μπαχαρικό ή καρύκευμα;

Το αλάτι είναι μπαχαρικό ή καρύκευμα;

Eίναι ένα ορυκτό που αποτελείται κυρίως από χλωριούχο νάτριο , μια χημική ένωση που ανήκει στη μεγαλύτερη κατηγορία αλάτων. Το αλάτι στη φυσική του μορφή ως κρυσταλλικό ορυκτό είναι γνωστό ως ορυκτό αλάτι ή αλίτης. Το αλάτι είναι ένα απαραίτητο μέταλλο για τη ζωή και είναι ένα από τα παλαιότερα, πιο πανταχού παρόντα καρυκεύματα τροφίμων. Χρησιμοποιείται επίσης για πολλούς άλλους σκοπούς, συμπεριλαμβανομένου του συντηρητικού, για τον αρωματισμό και το χρωματισμό των τροφίμων, για την παρασκευή αλμυρού νερού για το μαγείρεμα και τον καθαρισμό και για το ξεπάγωμα δρόμων και πεζοδρομίων το χειμώνα.

Το αλάτι είναι μπαχαρικό ή καρύκευμα;

Στις μαγειρικές τέχνες, το καρύκευμα είναι περισσότερο γενικός όρος παρά μπαχαρικά. Το αλάτι θεωρείται καρύκευμα παρά μπαχαρικό. Τα μπαχαρικά είναι προϊόντα φυτικής προέλευσης, όπως η κανέλα, το μοσχοκάρυδο και το μαύρο πιπέρι, που χρησιμοποιούνται για να δώσουν γεύση και άρωμα στα τρόφιμα. Το αλάτι, από την άλλη πλευρά, είναι ένα ορυκτό που αποτελείται κυρίως από χλωριούχο νάτριο που χρησιμοποιείται για την ενίσχυση της γεύσης των τροφίμων και τη συντήρησή τους.

Eίναι ένα από τα πιο ευρέως χρησιμοποιούμενα καρυκεύματα στον κόσμο και χρησιμοποιείται συχνά σε συνδυασμό με μπαχαρικά για να δημιουργήσει ένα πιο περίπλοκο και καλά στρογγυλεμένο γευστικό προφίλ. Αν και το αλάτι δεν θεωρείται τεχνικά μπαχαρικό, παίζει καθοριστικό ρόλο στο μαγείρεμα και την προετοιμασία του φαγητού και είναι απαραίτητο συστατικό σε πολλά πιάτα.
Εκτός από τις μαγειρικές και πρακτικές του χρήσεις, υπήρξε ένα σημαντικό αγαθό σε όλη την ιστορία, διαδραματίζοντας ρόλο στην ανάπτυξη του εμπορίου , καθώς και ως σύμβολο πλούτου και δύναμης σε πολλούς πολιτισμούς. Επιπλέον, το αλάτι που χρησιμοποιείται στα τρόφιμα υποβάλλεται σε αρκετές επιπλέον διαδικασίες πριν βρει τη θέση του σε μια αλατιέρα. Κατά τη διάρκεια αυτών των διεργασιών προστίθενται πρόσθετα ενίσχυσης της γεύσης και συντήρησης, αντισυσσωματικοί παράγοντες και μερικές φορές ιώδιο στο επιτραπέζιο αλάτι.

Το αλάτι έχει μια σειρά από οφέλη.

Βελτιώνει την υφή
Παρόλο που οι περισσότεροι άνθρωποι παραβλέπουν αυτή τη λειτουργία του αλατιού, χρησιμοποιείται συχνά για τη δημιουργία υφής στα τρόφιμα. Για παράδειγμα, όταν αλατίζονται την κατάλληλη στιγμή, οι μεγάλοι κρύσταλλοι αλατιού δημιουργούν μια υφή στις μπριζόλες. Βοηθά το κρέας να απελευθερώσει χυμό και το κάνει πιο μαλακό. Επιπλέον, το αλάτι χρησιμοποιείται επίσης στην παραγωγή τυριού και στην παρασκευή επεξεργασμένου κρέατος όπως τα λουκάνικα και το ζαμπόν, για την επίδρασή του στη ζελατινοποίηση των πρωτεϊνών.

Συντηρεί τα τρόφιμα
Η χρήση αλατιού για τη συντήρηση των τροφίμων είναι μια από τις παλαιότερες μεθόδους συντήρησης στην ιστορία. Η υγρασία που αποτελείται από τα τρόφιμα, προκαλεί την ανάπτυξη μικροβίων που ως αποτέλεσμα, αλλοιώνουν τα τρόφιμα. Το αλάτι είναι ένας βαθύς απορροφητής υγρασίας. Όταν χρησιμοποιείται αλάτι στα τρόφιμα για λόγους συντήρησης, απορροφά την υγρασία και αποτρέπει τα μικρόβια. Επιπλέον, όταν μια μεγάλη ποσότητα αλατιού αναμειγνύεται με νερό, δημιουργείται άλμη που είναι ένας άλλος τρόπος συντήρησης των τροφίμων. Για παράδειγμα, το τουρσί γίνεται με άλμη.

Ενισχύει τη γεύση
Η πιο προφανής λειτουργία του αλατιού είναι η ενίσχυση της γεύσης του φαγητού. Διαφορετικό από τα μπαχαρικά που χρησιμοποιούνται κυρίως για αρωματικούς σκοπούς, το αλάτι έχει ειδικές αρωματικές λειτουργίες. Εκτός από τη δημιουργία μιας «αλμυρής» γεύσης στα τρόφιμα, το αλάτι εντείνει επίσης τη γλυκύτητα όταν χρησιμοποιείται σε μικρές ποσότητες σε ορισμένα τρόφιμα.

Διατροφικά Απαραίτητο
Εκτός από ενισχυτικό γεύσης είναι και απαραίτητο θρεπτικό συστατικό. Το αλάτι αποτελείται από νάτριο και χλώριο. Το νάτριο είναι απαραίτητο για την επιβίωση και ένα υγιές σώμα. Το νάτριο βοηθά στη συστολή των μυών και στην εξισορρόπηση των επιπέδων υγρών στο σώμα. Έτσι, αναπληρώνει την απαραίτητη ημερήσια πρόσληψη νατρίου. Εξάλλου, μερικά από τα επιτραπέζια άλατα είναι ιωδιούχα. Το ιώδιο είναι ένα άλλο απαραίτητο χημικό στοιχείο που προστίθεται στο αλάτι. Η έλλειψη ιωδίου μπορεί να προκαλέσει σοβαρές διαταραχές όπως βρογχοκήλη.

Στο ηλεκτρονικό μας κατάστημα θα βρείτε διάφορες ποικιλίες όπως Ανθός Αλατιού, Αλάτι Ιμαλαϊων Μαύρο για να συμπληρώσετε και να κάνετε τα φαγητά σας πιο νόστιμα .