Το σουσάμι είναι μια καλλιέργεια που καλλιεργείται κυρίως για το λάδι των σπόρων του, γι’ αυτό και θεωρείται ελαιούχος σπόρος. Είναι εγγενές σε τροπικές περιοχές στην Ασία, την Αφρική και τη Νότια Αμερική. Οι σπόροι σουσαμιού είναι πλούσιοι σε πρωτεΐνες, βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά. Συνήθως προστίθενται σε ορισμένα τρόφιμα για να δώσουν γεύση ξηρού καρπού και τραγανή υφή. Επίσης οι σπόροι χρησιμοποιούνται ως συστατικό σε σαπούνι, καλλυντικά, λιπαντικά και φάρμακα.
Το σουσάμι είναι μια αρχαία καλλιέργεια που εμφανίζεται σε θρησκευτικά κείμενα και μύθους. Σκαλιστά σχέδια απεικονίζουν σουσάμι να ρίχνονται σε μεγάλες γλάστρες με φαγητό. Ιστορικά έγγραφα αναφέρουν μια εποχή που το σουσάμι χρησιμοποιούνταν σε τελετουργίες καθαρισμού ως σύμβολο της αθανασίας σε τελετές κηδείας. Κατά τη διάρκεια των πολέμων, οι σπόροι σουσαμιού διατίθεντο για στρατιώτες που χρειάζονταν δύναμη για να επιβιώσουν από τις επίπονες εργασίες τους.
Ο σπόρος σουσαμιού χρησιμοποιείται ως καρύκευμα και πηγή βρώσιμου ελαίου για πάνω από 5.000 χρόνια. Τα στοιχεία δείχνουν ότι η εξαγωγή ελαίου από σπόρους σουσαμιού χρονολογείται από το 900-700 π.Χ. στην ανατολική Τουρκία και ότι χρησιμοποιείται στην Κίνα για τουλάχιστον 2.000 χρόνια. Η χρήση του είναι εξίσου συνηθισμένη με την επικάλυψη ενός κουλουριού ή χάμπουργκερ με σουσάμι. Πασπαλίζει μεγάλη ποικιλία ασιατικών πιάτων, καθώς και κράκερ και γλυκά στην κουζίνα της Νότιας Ασίας, της Μέσης Ανατολής, της Μεσογείου και της Καραϊβικής.
Οι σπόροι σουσαμιού περιέχουν λιγνάνες και φυτοστερόλες, οι οποίες είναι φυτικές ενώσεις που μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της χοληστερόλης . Οι φυτοστερόλες πιστεύεται επίσης ότι ενισχύουν την ανοσολογική σας απόκριση και μειώνουν τον κίνδυνο ορισμένων μορφών καρκίνου.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι από όλους τους ξηρούς καρπούς και τους σπόρους που καταναλώνονται συνήθως στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι σπόροι σουσαμιού είχαν την υψηλότερη συνολική περιεκτικότητα σε φυτοστερόλη με 400 έως 413 χιλιοστόγραμμα ανά 100 γραμμάρια. Αυτές και άλλες ουσίες στο σουσάμι είναι επίσης γνωστό ότι αποτρέπουν την υψηλή αρτηριακή πίεση.
Οι σπόροι σουσαμιού πρέπει πάντα να διατηρούνται σε αεροστεγές δοχείο και σε ξηρές, σκοτεινές και δροσερές συνθήκες.
Όταν φυλάσσεται σε αεροστεγές δοχείο σε θερμοκρασία δωματίου ή σε ψυγείο, το σουσάμι θα διαρκέσει έως και 3 μήνες ή 6 μήνες, αντίστοιχα. Όταν φυλάσσεται σε αεροστεγές δοχείο στην κατάψυξη, το σουσάμι μπορεί να διαρκέσει έως και ένα χρόνο.
Στο κατάστημά μας θα βρείτε διάφορες γλυκιές λιχουδιές όπως Παστέλι με Φυστίκι, Σουσάμι και Μέλι ένα απολαυστικό σνακ για οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας και για το πρωινό σας μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το Ταχίνι Λευκό ή και το Ταχίνι με Μέλι για μια θρεπτική μέρα.