Blog

Η Πιπεριά είναι φρούτο ή λαχανικό;

Η Πιπεριά είναι φρούτο ή λαχανικό;

Είτε προτιμάτε τις ήπιες πιπεριές είτε τις πικάντικες πιπεριές φάντασμα, οι περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να συμφωνήσουν ότι οι πιπεριές αποτελούν μια πολύχρωμη, γευστική προσθήκη σε γεύματα και κήπους. Δεν είναι δύσκολο να καλλιεργηθούν στο σπίτι και υπάρχουν τόσα πολλά διαφορετικά είδη πιπεριών για να πειραματιστείτε. Τι ακριβώς είναι όμως οι πιπεριές; Είναι φρούτα ή λαχανικά; Είναι όλες οι πιπεριές ίδιες ή κάποιες πιπεριές είναι φρούτα και άλλες λαχανικά; Αν έχετε αναρωτηθεί ποτέ για την ταξινόμηση της πιπεριάς, έχουμε τις απαντήσεις που ψάχνετε.

Μην ψάχνετε άλλο, γιατί η απάντηση είναι ότι οι πιπεριές είναι τεχνικά και τα δύο! Ενώ τα φρούτα και τα λαχανικά υπολογίζονται και τα δύο ως μέρος του συνιστώμενου ημερησίως, τα φρούτα και τα λαχανικά έχουν ευδιάκριτες διαφορές. Αναπτύσσονται από τα άνθη των φυτών του γένους Capsicum, που σχηματίζονται μόλις το λουλούδι έχει επικονιαστεί. Στο κέντρο του φυτού πιπεριάς βρίσκονται οι σπόροι, οι οποίοι μερικές φορές αφαιρούνται πριν το μαγείρεμα, αλλά όχι πάντα. Ο τρόπος που μεγαλώνουν σηματοδοτεί τις πιπεριές ως πολύχρωμο φρούτο και συγκεκριμένα μούρο. Όλες οι πιπεριές είναι επίσης φρούτα. Αν και έρχονται σε μια σειρά από διαφορετικά χρώματα, γεύσεις και επίπεδα θερμότητας, είναι όλα πιπεριές. Ακόμη και το μαύρο πιπέρι, το οποίο στην πραγματικότητα δεν σχετίζεται με άλλες πιπεριές, είναι ο αποξηραμένος και αλεσμένος καρπός του φυτού piper nigrum. Ωστόσο, αυτά μπορεί να εξαρτώνται από το αν μιλάτε με έναν βοτανολόγο, ο οποίος χρησιμοποιεί τον βοτανικό ορισμό ή με έναν διατροφολόγο ή σεφ, ο οποίος πιθανότατα θα χρησιμοποιήσει τον γαστρονομικό ορισμό.

Οι πιπεριές είναι φρούτα.

Ένας βοτανολόγος θα χρησιμοποιούσε τη βοτανική ταξινόμηση, η οποία βασίζεται στα φυσιολογικά χαρακτηριστικά του φυτού, όπως η δομή, η λειτουργία και η οργάνωση του φυτού. Ένα ανθοφόρο φυτό ή, με άλλα λόγια, ένας καρπός είναι ο τρόπος των φυτών να απλώνουν τους σπόρους τους. Ένας βοτανικός καρπός θα έχει τουλάχιστον έναν σπόρο και θα αναπτύσσεται από το άνθος του φυτού. Με αυτόν τον ορισμό κατά νου, οι πιπεριές ταξινομούνται ως φρούτα επειδή περιέχουν μικροσκοπικούς σπόρους στη μέση και αναπτύσσονται από το άνθος του φυτού της πιπεριάς.
Ένα «λαχανικό» από βοτανικούς όρους από την άλλη πλευρά, δεν έχει καθορισμένο ορισμό, αλλά είναι περισσότερο ένας γενικός όρος που περιλαμβάνει όλες τις άλλες εδώδιμες πτυχές του φυτού, τις ρίζες, τους μίσχους και τα φύλλα. Θα ταξινομούσαμε τρόφιμα όπως τα μήλα, τις φράουλες και τα κεράσια στα φρούτα, συμπεριλαμβανομένων των πιπεριών!

Οι πιπεριές είναι λαχανικά.

Ένας διατροφολόγος, σεφ ή ακόμα και η γιαγιά σας, θα χρησιμοποιούσε το σύστημα γαστρονομικής ταξινόμησης, που ορίζει τα φρούτα και τα λαχανικά με έναν ελαφρώς διαφορετικό τρόπο, βασίζοντάς το στον τρόπο χρήσης των φυτών και στα γευστικά τους προφίλ. Μαγειρική, συνήθως ένα «λαχανικό» έχει πιο σκληρή υφή, έχει πιο απαλή γεύση και συχνά απαιτεί μαγείρεμα σε πιάτα όπως μαγειρευτά, σούπες. Ενώ, ένα «φρούτο» έχει απαλή υφή, τείνει να είναι είτε γλυκό είτε ουδέτερο σε γεύση και συχνά το απολαμβάνουν ωμό ή σε επιδόρπια ή μαρμελάδες.
Οι πιπεριές μπορεί να είναι τραγανές, δροσιστικές και να τις απολαμβάνετε ωμές. Ωστόσο, ετοιμάζουμε πιπεριές και σε αλμυρά πιάτα όπως μαγειρευτά ή σε fajitas, γι’ αυτό συνήθως ταξινομούμε τις πιπεριές στα λαχανικά.

Colorful bell pepper vegetable isolated on white background

Βοτανική εναντίον Μαγειρικής Ταξινόμησης


Γιατί, λοιπόν, μπορούμε να ταξινομήσουμε τις πιπεριές με δύο διαφορετικούς τρόπους, όταν μας μπερδεύει όλους; Αυτοί οι ορισμοί έχουν τους δικούς τους σκοπούς. Για παράδειγμα, η βοτανική ταξινόμηση είναι χρήσιμη για έναν βοτανολόγο όταν θέλει να ανακαλύψει την προέλευση των πιπεριών, να τον βοηθήσει να αναγνωρίσει διαφορετικές ποικιλίες πιπεριάς ή να καταλάβει πώς να καλλιεργεί και να συλλέγει διαφορετικά είδη πιπεριών.Ο γαστρονομικός ορισμός μπορεί να είναι πιο χρήσιμος για το ευρύ κοινό, τους διατροφολόγους και τους σεφ επειδή τα τρόφιμα που προέρχονται από την ίδια βοτανική οικογένεια, μπορεί να μην έχουν τις ίδιες διατροφικές συνθέσεις. Για παράδειγμα, τα πεπόνια, τα καρπούζια, τα κολοκυθάκια, τα αγγούρια και οι κολοκύθες ανήκουν στην ίδια βοτανική οικογένεια αλλά έχουν διαφορετικές διατροφικές συνθέσεις.

Οι πιπεριές, οι πιπεριές τσίλι, οι πιπεριές μπανάνας και όλες οι άλλες παρόμοιες πιπεριές είναι λαχανικά. Μπορούν να καταναλωθούν μαγειρεμένα ή ωμά, με ή χωρίς σπόρους και είναι πολύ πιο αλμυρά παρά γλυκά.
Στο ηλεκτρονικό μας κατάστημα θα βρείτε διάφορα εδέσματα για την κουζίνα σας. Όπως Σάλτσα πιπεριάς Φλωρίνης με κρεμμύδι , Πιπεριά αλεσμένη, συνταγή από τις Πρέσπες.
Και σνακ για μέσα στην ήμερα σας Chips πατατάκια με γεύση πιπεριά Φλωρίνης.