Blog

Ζάχαρη και φυσικά γλυκαντικά

Ζάχαρη και φυσικά γλυκαντικά

Ποιος είναι ο μεγαλύτερος φόβος σας όταν πρόκειται για σωστή διατροφή; Είναι η ζάχαρη ή κάτι το οποίο περιέχει ζάχαρη; Έχετε ήδη σταματήσει να τρώτε ή να προσθέτετε ζάχαρη στην διατροφή σας;

Αν πείτε ναι, τότε δεν προκαλεί έκπληξη, καθώς οι αρνητικές επιπτώσεις της ζάχαρης στην υγεία δεν είναι πλέον μυστικό. Δεν είναι πια πράγματα που πρέπει να λέγονται μόνο σε έναν διαβητικό ασθενή μέσα σε μια κλινική γιατρού. Εκτός από το διπλασιασμό των επιπέδων σακχάρου στο αίμα σας, η ζάχαρη μπορεί να αυξήσει και την πιθανότητα καρδιακών παθήσεων. Και ναι, θα πρέπει να αρχίσετε να το αποφεύγετε με κάθε κόστος!

Εδώ όμως έρχεται το δίλημμα! Ποιο είναι το καλύτερο υποκατάστατο της ζάχαρης; Πρέπει να θυσιάσετε τη γεύση σας για την υγεία σας; Η αποφυγή της γλυκύτητας για τα καλά είναι μια εντελώς προσωπική απόφαση, αλλά τι γίνεται αν μπορείτε ακόμα να απολαύσετε το αγαπημένο σας γλυκό πιάτο χωρίς να προσθέσετε ζάχαρη σε αυτό; Ναι, μέχρι τώρα όλοι γνωρίζουμε ότι υπάρχουν υγιεινές φυσικές εναλλακτικές στη ζάχαρη και παρέχουν όλη την γεύση της χωρίς να σας προκαλούν ανησυχίες για την υγεία. Στην πραγματικότητα, παρέχουν πολλά οφέλη για την υγεία και παρακάτω είναι τα πιο σημαντικά.

Τι είναι τα φυσικά γλυκαντικά;

Τα φυσικά γλυκαντικά είναι υποκατάστατα ζάχαρης που έχουν παρόμοια γεύση με τη ζάχαρη, αλλά έχουν σημαντικά μικρότερη θερμιδική αξία από τη ζάχαρη. Ωστόσο, μην μπερδεύεστε μεταξύ τεχνητών και φυσικών γλυκαντικών. Πολλά από τα αυτοαποκαλούμενα γλυκαντικά που διατίθενται στην αγορά σήμερα παρασκευάζονται με τη χρήση ραφιναρισμένης λευκής ζάχαρης, σουκραλόζης και ασπαρτάμης. Και σίγουρα δεν είναι φυσικά! Το ιστολόγιό μας θα σας βοηθήσει να κατανοήσετε τα διάφορα είδη τεχνητών γλυκαντικών και τις επιπτώσεις τους στην υγεία. Από όλα τα φυσικά και υγιεινά γλυκαντικά που είναι διαθέσιμα, τα γλυκαντικά με βάση τη στέβια μπορούν να θεωρηθούν ως τα πιο υγιεινά. Επειδή η στέβια είναι ένα φυσικό γλυκαντικό, που εξάγεται από τα φύλλα του φυτού Στέβια. Τα τεχνητά γλυκαντικά με βάση τη στέβια έχουν αμέτρητα οφέλη για την υγεία. Τα “φυσικά γλυκαντικά” περιλαμβάνουν το μέλι, το νέκταρ αγαύης, το σιρόπι σφενδάμου και άλλες μορφές ζάχαρης που ευνοούνται επειδή είναι πιο φυσικές ή μη επεξεργασμένες από την επιτραπέζια ζάχαρη.

  • Ελέγχει την αύξηση βάρους: Δεδομένου ότι τα φυσικά γλυκαντικά είναι μηδενικά ή χαμηλά σε θερμίδες, βοηθούν τους ανθρώπους να ελέγχουν σημαντικά το βάρος τους. Τα φυσικά γλυκαντικά προσθέτουν γλυκύτητα χωρίς στην πραγματικότητα να προσθέτουν θερμιδική αξία ζάχαρης στο φαγητό σας. Στην πραγματικότητα, ένα γραμμάριο στέβια για παράδειγμα, σας προσφέρει γλυκύτητα που ισοδυναμεί με δύο κουταλάκια του γλυκού γεμάτα ζάχαρη και μηδέν θερμίδες. Στο εξής, αυτά τα γλυκαντικά είναι εξαιρετικά ωφέλιμα για ένα άτομο που θέλει να χάσει βάρος και που προσέχει τι τρώει.
  • Ελέγχει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα: Τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα προκαλούν σοβαρά προβλήματα υγείας μακροπρόθεσμα, όπως προβλήματα που σχετίζονται με την καρδιά, νεφρική ανεπάρκεια, βλάβες στα αιμοφόρα αγγεία μας, διαβήτη, ακόμη και προβλήματα όρασης. Λέγεται ότι η πρόληψη είναι καλύτερη από τη θεραπεία, και γι’ αυτό είναι υποχρεωτικό για όλους μας να μειώσουμε την πρόσληψη ζάχαρης. Τα φυσικά γλυκαντικά με βάση τη στέβια μας δίνουν την επιλογή να απολαύσουμε τις γλυκές λιχουδιές χωρίς να αυξήσουμε τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα μας και έτσι είναι καλύτερα από τη ζάχαρη για προφανή λόγο.
  • Σας προσφέρει τη γλύκα χωρίς ζάχαρη: Η γλυκύτητα έχει ιδιαίτερη θέση στη ζωή μας. Καμία γιορτή δεν μπορεί να ολοκληρωθεί χωρίς την παρουσία γλυκών. Μερικοί λαχταρούν την ζάχαρη. Αυτό συμβαίνει επειδή η κατανάλωση ζάχαρης απελευθερώνει τη σεροτονίνη, τη χημική ουσία στον εγκέφαλό μας που μας κάνει χαρούμενους. Και μπορείτε ακόμα να είστε χαρούμενοι και να απολαύσετε τα αγαπημένα σας γλυκά, μην αποφεύγοντας τη γλύκα αλλά τη ζάχαρη. Και ο μόνος τρόπος είναι να αντικαταστήσετε τη ζάχαρη με φυσικά γλυκαντικά.
  • Είναι λιγότερο επεξεργασμένα: Πολλές χημικές ουσίες χρησιμοποιούνται στην τεχνολογία επεξεργασίας τροφίμων και ορισμένες από αυτές όπως το διοξείδιο του θείου, το φωσφορικό οξύ και το υδροξείδιο του ασβεστίου είναι εξαιρετικά επιβλαβή για την υγεία. Και θα εκπλαγείτε αν μάθετε ότι πολλά από τα φυσικά γλυκαντικά παράγονται χρησιμοποιώντας εξαιρετικά λιγότερες τεχνικές επεξεργασίας τροφίμων και έτσι αποφεύγουν τη χρήση τέτοιων χημικών ουσιών στη διαδικασία.

Τα φυσικά γλυκαντικά έχουν κερδίσει μεγάλη σημασία στον σημερινό κόσμο καθώς θεωρούνται το καλύτερο υποκατάστατο της ζάχαρης.

Στο ηλεκτρονικό μας κατάστημα θα βρείτε φυσικά γλυκαντικά τα οποία θα σας βοηθήσουν σίγουρα να μειώσετε αλλά και να κόψετε την ζάχαρη.

Back to list