Τα αποξηραμένα φρούτα είναι φρούτα που έχει αφαιρεθεί σχεδόν όλη η περιεκτικότητά τους σε νερό μέσω μεθόδων ξήρανσης. Ο καρπός συρρικνώνεται κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας, αφήνοντας ένα μικρό, ενεργειακά πυκνό αποξηραμένο φρούτο. Οι σταφίδες είναι το πιο κοινό είδος και ακολουθούν οι χουρμάδες, τα δαμάσκηνα, τα σύκα και τα βερίκοκα.
Άλλες ποικιλίες αποξηραμένων φρούτων είναι επίσης διαθέσιμες, μερικές φορές σε ζαχαρωμένη μορφή (επικαλυμμένη με ζάχαρη). Αυτά περιλαμβάνουν μάνγκο, ανανάδες, κράνμπερι, μπανάνες και μήλα. Μπορούν να διατηρηθούν για πολύ περισσότερο από τα φρέσκα φρούτα και μπορούν να είναι ένα εύχρηστο σνακ, ιδιαίτερα σε μεγάλα ταξίδια όπου δεν υπάρχει δυνατότητα ψύξης.
Είναι γεμάτα με μικροθρεπτικά συστατικά, φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά. Τα αποξηραμένα φρούτα είναι εξαιρετικά θρεπτικά. Ένα κομμάτι αποξηραμένων φρούτων περιέχει περίπου την ίδια ποσότητα θρεπτικών συστατικών με τα φρέσκα φρούτα, αλλά συμπυκνωμένα σε πολύ μικρότερη συσκευασία. Κατά βάρος, τα αποξηραμένα φρούτα περιέχουν έως και 3,5 φορές περισσότερες φυτικές ίνες, βιταμίνες και μέταλλα από τα φρέσκα φρούτα. Επομένως, μια μερίδα μπορεί να παρέχει ένα μεγάλο ποσοστό της ημερήσιας συνιστώμενης πρόσληψης βιταμινών και μετάλλων, όπως το φυλλικό οξύ.
Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένες εξαιρέσεις. Για παράδειγμα, η περιεκτικότητα σε βιταμίνη C μειώνεται σημαντικά όταν τα φρούτα είναι αποξηραμένα. Περιέχουν γενικά πολλές φυτικές ίνες και είναι μια εξαιρετική πηγή αντιοξειδωτικών, ιδιαίτερα πολυφαινολών. Τα αντιοξειδωτικά πολυφαινόλης συνδέονται με οφέλη για την υγεία, όπως βελτιωμένη ροή αίματος, καλύτερη πεπτική υγεία, μειωμένη οξειδωτική βλάβη και μειωμένο κίνδυνο πολλών ασθενειών.
Όπως και με πολλά άλλα τρόφιμα, τα αποξηραμένα φρούτα έχουν τόσο καλά όσο και κακά στοιχεία. Μπορούν να ενισχύσουν την πρόσληψη φυτικών ινών και θρεπτικών συστατικών και να εφοδιάσουν τον οργανισμό σας με μεγάλες ποσότητες αντιοξειδωτικών.
Ωστόσο, έχουν επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και θερμίδες και μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα όταν καταναλώνονται υπερβολικά. Για το λόγο αυτό, τα αποξηραμένα φρούτα πρέπει να καταναλώνονται μόνο σε μικρές ποσότητες, κατά προτίμηση μαζί με άλλα θρεπτικά τρόφιμα. Δεν πρέπει να τρώγονται με τη χούφτα, γιατί είναι πολύ εύκολο να τρώμε πάρα πολλές θερμίδες από αποξηραμένα φρούτα. Αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι που τρώνε αποξηραμένα φρούτα τείνουν να ζυγίζουν λιγότερο και να καταναλώνουν περισσότερα θρεπτικά συστατικά, σε σύγκριση με άτομα που δεν τρώνε αποξηραμένα φρούτα. Αυτές οι μελέτες είχαν παρατηρητικό χαρακτήρα, επομένως δεν μπορούν να αποδείξουν ότι τα αποξηραμένα φρούτα προκάλεσαν τις βελτιώσεις.
Επίσης, είναι μια τροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες, καθιστώντας τα ακατάλληλα για μια δίαιτα χαμηλή σε υδατάνθρακες. Στο τέλος της ημέρας, τα αποξηραμένα φρούτα είναι σίγουρα ένα πολύ πιο υγιεινό και θρεπτικό σνακ από τα πατατάκια ή άλλα επεξεργασμένα πρόχειρα τρόφιμα.
Στο ηλεκτρονικό μας κατάστημα υπάρχουν διάφορα είδη αποξηραμένων φρούτων όπως Αποξηραμένοι Χουρμάδες Απύρηνοι, Αποξηραμένος λωτός, χωρίς ζάχαρη και άλλα πολλά.